Насилието в семейството и в обществото е реалност. Реагирай, преди да е твърде късно!

Отворено писмо

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Ние, над 230 граждански организации в България, сме силно притеснени и възмутени от нарастващата тенденция фашизоидни и нацистки формирования да диктуват обществения ред в страната.

Днес в българското общество открито се проповядват и организират фашистки бдения, патрули, концерти и събития, които застрашават обществения мир и целостта на нацията. Целият цивилизован свят още на 10 декември 1948 г. приема Всеобщата декларация за правата на човекана ООН, която отхвърля пункт по пункт принципите, върху които е построена тоталитарната фашистка система и нейната идеология. Първият член на декларацията отрича основните стълбове на фашизма: расизма, национализма, шовинизма, тоталитаризма.

Въпреки това днес българските институции бездействат пред явното натрапване на етническа омраза, нетърпимост и фашистки схващания за налагане на нов ред в страната ни.

Господин главен прокурор на Република България,

С настоящото писмо ние Ви призоваваме да следите и да предприемете законово определените мерки по повод на ескалиращите профашистки действия от различни групи и организации в страната. Настояваме Главната прокуратура да се самосезира и да бъдат подведени под наказателна отговорност лидерите, налагащи омраза, етническа нетърпимост и всяващи страх по улиците на България. Започва организиране на фашистки събития в страната и ние настояваме да се държат отговорни пред закона организаторите им и да се прилага цялата сила на Конституцията и Наказателния кодекс на Република България.

 

Господин вътрешен министър,

Недопустимо е да има патрули на нацистки формирования, които да си присвояват функциите на полицията за установяване на законовия ред. Настояваме за прекратяване на тази практика и за вземане на ефективни мерки за преустановяване на дейността на всички „патрули“, както и недопускане на организирането на концерти с нацистки послания. Настояваме полицията да бъде сред хората и да пази хората, за да не се стига до саморазправа и нагнетяване на общественото пространство. Очакваме реални и ефективни действия от Министерство на вътрешните работи.

 

До политическите партии,

Не тласкайте страната към хаос и омраза – направихте достатъчно! Апелираме за морал в политиката, възможности за развитие и обединение на нацията. Призоваваме ви да се въздържате от използване проблемите с бежанците за  политически цели. Резултатът от това е разпалване на етническа и расова омраза, и води до заплаха за националната сигурност. Едни национално отговорни политически партии би трябвало да се ограничават до действия, които обединяват нацията и работят за нейното европейско демократично развитие.

 

Уважаеми журналисти от българските медии,

Ние вярваме във вашия професионализъм и се надяваме на отговорно поведение при подбора на участници и представяне на мненията на лидери на екстремистки формирования. Апелираме да ограничите и дори да бъдат спрени изявите на фашистки и нацистки лидери и групи, тъй като „Фашизмът не е право на мнение, а престъпление”. Даването на трибуна на омразата, етническата нетърпимост и популяризирането на нацистките елементи въвлича децата и младите хора в една философия, която е отречена и е определена за опасна от съвременното човечество. Призоваваме ви да не насърчавате езика на омразата и да не допускате продължаващото разединение на нацията, давайки трибуна на идеологии, довели до гибелта на над 30 милиона граждани на Европа.

ДО 

Главен прокурор на Р България

Министър на вътрешните работи

Политическите партии

Българските медии

 

КОПИЕ ДО

Президент

Министър – председател

Омбудсман

 

27 ноември 2013 г.

 

http://nmd.bg/Position/nad-230-grazhdanski-organizatsii-nastoyavat-za-predpriemane-na-merski-sreshtu-eskalirashtite-profashistki-deystviya/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 • Приемно време

  Понеделник и четвъртък
  13:00 – 17:30 ч

  Вторник, сряда и петък
  9:30 – 17:30

 • Контакти:

  Електронна поща:
  pulse.women@gmail.com

  Телефони:
  (+35976) 60 10 10
  (+35976) 60 33 60

 • Банкова информация за дарение:

  БАНКОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАРЕНИЕ

  Получател/Титуляр:Фондация П.У.Л.С.
  IBAN: BG54UNCR96601084291413
  BIC: UNCRBGSF
  При банка: Уникредит Булбанк

Страницата ни е в процес на актуализация. Молим да ни извините за причиненото неудобство.Download